سوال روز :ایران چند سال تاریخ و تمدن دارد؟

گفت و گو درباره فرهنگ های دنیا گرا و دنیا گریز و کاستی ها و بن بست های درونی

گفت و گو درباره فرهنگ های دنیا گرا و دنیا گریز و کاستی ها و بن بست های درونی

با راهنمایی دبیر خود درباره فرهنگ های دنیا گرا و دنیا گریز و کاستی ها و بن بست های درونی این فرهنگ ها گفت و گو کنید

با راهنمایی دبیر خود درباره فرهنگ های دنیا گرا و دنیا گریز و کاستی ها و بن بست های درونی این فرهنگ ها گفت و گو کنید

گفت و گو صفحه 50 هویت دوازدهم درباره فرهنگ های دنیاگرا و دنیاگریز

فرهنگ دنیا گرایی:

امروزه، فرهنگ و بحث های پیرامون فرهنگ در جامعه ما وارد عرصه نوینی شده است و مراکز و سازمان های گوناگون، هر یک از دریچه وظایف و اختیارات خود، به آن نگریسته اند و نظرات و نظریاتی را در حوزه های گوناگون فرهنگ ارائه داده اند.

قرآن کریم در آیات متعددی، آثار «دنیاداری» و «دنیاگرایی» را روشن و شفاف بیان کرده است و انواع نگرش ها، ارزش ها و رفتارهای دنیادارانه و دنیاگرایانه را معرفی کرده و آثار «دنیاگرایی» را به عنوان یک آسیب بسیار خطرناک برای فرهنگ هر جامعه ای برشمرده و گوشزد کرده است که جامعه ای که «دنیاگرایی» بر مناسبات و ارتباطات فردی و اجتماعیِ آن سایه گسترانده باشد و شاخص های دنیاگرایانه بر نگرش ها، ارزش ها و رفتارها حاکم باشد، خود به دست خود، راه را برای هجوم آسیب های فرهنگی بر تار و پود فرهنگِ جامعه هموار ساخته است.

نیز در قرآن کریم بر این نکته تأکید شده است که یکی از مهم ترین دلایل انحطاط جوامع و تمدن های گذشته، «دنیاگرایی» بوده است و مهم ترین دلیلی که برخی از مردم، دعوت انبیا را نمی پذیرفته اند، همین «دنیاگرایی» آنان بوده است. زیرا هنگامی که «دنیاگرایی» بر ذهن و ضمیر انسان ها سایه افکنده باشد، دیگر جایی برای رشد ارزش های معنوی که حیات هر جامعه ای به آن است، نخواهد بود.

فرهنگ دنیا گریزی:

دنیاگریزی مفهومی است که اگر خوب تبیین نشود اگر نگوییم بیشتر لااقل به اندازه دنیازدگی اثر مخرب خواهد داشت. دنیاگریزی لازمه آخرت گرائی است به همین دلیل آخرت گرائی در لابلای دنیاگریزی و زهد در آن گنجانده شده که در ادامه بیان خواهد شد.

آیات زیادی در قرآن وجود دارد که انسان را ترغیب و تشویق به بهره مندی از نعمت های الهی نموده و حداقل در حدّ یک مسئله مباح به آن تاکید می نماید. دقّت در همین آیات خود روشنگری خوبی نسبت به مفهوم دنیاگریزی را ارائه می نماید. بنابراین نیاز چندانی به مراجعه به دیگر آیات در این رابطه نیست. هر چند برای روشنگری بیشتر و بهره مندی از دیگر آیات که رویه این مقالات است آیات دیگری نیز ذکر خواهیم نمود. در زیر به برخی از این آیات اشاره می کنیم.

سه شرط زهد و دچار نشدن به دنیازدگی

1- بهره گیرى هاى مادى از جهان و تمتعات طبیعى و جسمانى، تنها عامل تأمین کننده خوشى و سعادت انسان نیست. براى انسان به حکم سرشت خاص، یک سلسله ارزشهاى معنوى مطرح است که با فقدان آنها تمتعات مادى قادر به تأمین بهجت و سعادت نیست.

2- سرنوشت سعادت فرد از سعادت جامعه جدا نیست. انسان از آن جهت که انسان است، یک سلسله وابستگیهاى عاطفى و احساس مسؤولیتهاى انسانى درباره جامعه دارد که نمى تواند فارغ از آسایش دیگران آسایش و آرامش داشته باشد.

3- روح در عین نوعى اتحاد و یگانگى با بدن در مقابل بدن اصالت دارد، کانونى است در برابر کانون جسم، منبع مستقلى است براى لذات و آلام. روح نیز به نوبه خود بلکه بیش از بدن نیازمند به تغذیه و تهذیب و تقویت و تکمیل است. روح از بدن و سلامت آن و نیرومندى آن بى نیاز نیست، اما بدون شک غرقه شدن در تنعمات مادى و اقبال تمام به لذت گرایى جسمانى مجال و فراغتى براى بهره بردارى از کانون روح و منبع بى پایان ضمیر باقى نمى گذارد و در حقیقت نوعى تضاد میان تمتعات روحى و تمتعات مادى (اگر به صورت غرقه شدن و محو شدن و فانى شدن در آنها باشد) وجود دارد.

آثار دنیاگریزی و زهد در دنیا

الف: ایثار

چنانکه گذشت زهد با مسئولیت اجتماعی آمیخته و اجین گشته است. انسان زاهد در دنیا خود را به زحمت می اندازد تا دیگران در راحت باشند. این یعنی ایثار.

ب: همدردی با دیگران

از دیگر آثار دنیاگریزی و زهد همدردی با دیگران است. انسان دنیاگریز و زاهد چنانکه در شروط زهد بیان شد مسئولیت مدار و متعهد است. او نمی تواند خود را از درد و رنج دیگران آسوده کرده و به آنها توجهی نداشته باشد.

ج: آزادی و آزادگی

انسان در زندگی خود نیازهایی دارد که جدایی از آن امکان ندارد. مانند نیاز به غذا و…. اما برخی از نیازها هستند که انسان می تواند از آنها چشم بپوشد. چشم پوشی از آمال و آرزوهایی که انسان را از پرواز در اوج انسانیت بازمی دارد سزاوار انسان زاهد بی رغبت به متاع دنیوی نیست. انسان زاهد از بند هوی و هوس های زودگذر بدور بوده و خود را از آنها رهانیده و یا می خواهد برهاند. چنین انسانی دنبال آزادگی و آزاد زیستن است نه دنبال دربند و اسیر ماندن.

د: معنویت و عشق و پرستش

یکی از آثار و چشمه های شیرین و جوشان زهد در دنیا عشق و پرستش خدا و علاقه به معنویات است. انسان هر چه قدر از علائق مادی خود بکاهد و دلبستگی خود را نسبت به ماده کم نماید به همان اندازه درک معنویات و احساس امور معنوی در وجود او بیشتر می شود.

گردآوری توسط: مرجع انشا ensha.org

منبع استفاده شده: پژوهه و انسانی

اخطار:

کپی برداری از مطالب “مرجع انشا” در سایت ها و وبلاگ ها ممنوع می باشد در صورت مشاهده مراتب به سایت ساماندهی و همچنین به DMCA Report از طریق گوگل گزارش داده خواهد شد. استفاده در مدارس و مکان های آموزشی هیچ مانعی ندارد.

درباره ی admin

با آرزوی موفقیت شما دانش آموزان گرامی

همچنین ببینید

لوگو مرجع انشا

جواب باهم بیندیشیم صفحه 20و21 شیمی یازدهم_بخش دوم

در این نوشته پاسخ پرسش‌های “ت و ث” را می‌خوانید. برای مشاهده بخش اول(پاسخ پرسش‌های …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 + یازده =

لایسنس نود 32 آپدیت نود 32